• Menu
  • Menu

Varen door de Eilandspolder is fijn

Home » Alle artikelen » Hollandse Streken » Varen door de Eilandspolder is fijn

De zon laat zich eindelijk weer zien en dat is een goede reden om weer naar buiten te gaan. Korte broek, t-shirt en slippers worden aangetrokken en we gaan allemaal massaal op pad. Natuurlijk is het lekker om op zo’n mooie dag te gaan wandelen of fietsen, maar als je net als ik mazzel hebt en in het bezit van een bootje bent, dan is varen natuurlijk nog veel fijner! Mijn familie woont in de Rijp en wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat veel inwoners daar in het bezit zijn van een bootje. De Rijp ligt namelijk in de Eilandspolder, een prachtig natuurgebied waar je als het goed heeft gevroren in de winter kunt schaatsen en waar je bij mooi weer heerlijk kunt varen.  

Afgelopen zondag was het eindelijk sinds tijden weer een hele mooie dag. Het liefst vertrek ik dan direct richting het water om daar van de zon te genieten. De boot was die dag gelukkig vrij, dus dat kwam helemaal goed uit! Picknickmandje vullen, koelbox met koude drankjes mee en op naar het water. De meest voorkomende boot in de Rijp is een platbodem met een buitenboordmotor aan de achterkant. De bootjes hebben niet veel PK’s nodig, want hard varen is hier toch niet mogelijk. Gewoon lekker relaxed het water op, genieten van de zon en de natuur. Het echte vakantiegevoel!

22 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_

Varen in de Eilandspolder

De Eilandspolder is een prachtig beschermd laagveen-natuurgebied midden in het land van Leeghwater. Vanuit de Rijp vaar je zo de Eilandspolder in, om daar vervolgens alle vaarbare sloten te ontdekken. Ik zeg vaarbaar, want als je geen kaartje hebt, of als je de route niet goed kent, kan het zijn dat je in een ondiepe prutsloot terecht komt. Vroeger leefde men hier vooral van de visvangst en nog meer bekend: de walvisvaart. Nu worden de weilanden eigenlijk alleen nog gebruikt om koeien en schapen op te laten grazen en kan jong en oud genieten van het natuurgebied. Het landschap is er typisch Hollands. Weilanden vol koeien of schapen, huizen aan het water met rode daken, kerken die er bovenuit steken en veel draaiende molens.

20 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Koeien zo dichtbij dat je ze bijna aan kunt raken!

In de Eilandspolder kom je ook een aantal meren tegen. In die meren is het water een stuk dieper en heb je dus ook de mogelijkheid om te gaan zwemmen. Een bekend meer is de Grote Lei. Er is zelfs een steiger gebouwd waar je kunt aanmeren om te picknicken en om te zwemmen. Vanaf het water kun je verschillende kanten op. Het natuurgebied is erg groot en en liggen ook een aantal dorpen op de route. Maak vooral een stop bij de restaurantjes aan het water om even iets te drinken of een ijsje te eten. Verder vaar je zo de Eilandspolder uit richting Alkmaar, het Alkmaardermeer en nog veel verder. Genoeg mogelijkheden dus!

Op het water is het een gezellige drukke boel. We komen een aantal bekenden tegen en iedere andere passerende boot vaart zwaaiend of groetend langs. Er zijn ook veel kinderen op het water die elkaar om de beurt vooruit trekken met een surfplank achter de boot. Hier en daar vliegt een meeuw of een roofvogel en de typische Hollandse stapelwolken kleuren het landschap. Het is heerlijk weer, het bootje toeft rustig vooruit en wij genieten van de picknick, want zo moet een zondag zijn!

1 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Varen door de polder

Ben je niet in het bezit van een bootje, maar wil je toch graag varen? Huur dan een fluisterboot of ga kanoën! Klik hier voor meer informatie over de vaarroutes en waar je deze kunt huren.

17 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
18 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
23 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Het is een gezellige drukte op het water!
22 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
21 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
19 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Weilanden vol koeien
14 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Schaapjes met de Rijp op de achtergrond
15 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
11 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Links ligt de Kleine Haag. Hier kun je aanmeren voor een ijsje, drankje of lunch.
10 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
9 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
13 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
12 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
8 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Allemaal rietsigaren tussen het riet
7 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
6 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
4 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
2 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
3 - varen eilandspolder - bijzondere streken -actieve streken_
Florien

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.