• Menu
  • Menu
De Veluwe heeft prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen

Wat te doen op de Veluwe: tips en informatie

Home » Alle artikelen » Hollandse Streken » Wat te doen op de Veluwe: tips en informatie

Wat te doen op de Veluwe, een van de meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland? Het gebied ligt in Gelderland en is met een oppervlakte van maar liefst 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Je kunt er meerdere kleine natuurgebieden ontdekken en ook zijn er twee nationale parken: De Hoge Veluwe en Veluwezoom. In dit artikel lees je alles wat je kunt doen op de veelzijdige Veluwe.

De Veluwe is veel meer dan alleen natuur en zo groot dat je er makkelijk een lange vakantie kunt doorbrengen. Ideaal voor iedereen die op zoek is naar een fijne vakantiebestemming in Nederland voor de meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie of welke vakantie dan ook. Voor een weekendje weg staan hier ook al genoeg tips om de Veluwe te ontdekken.

Wat te doen op de Veluwe

Wat te doen op de Veluwe, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland? 

Op de Veluwe kun je heel mooi wandelen en fietsen, maar dat is niet het enige. Naast de mooie natuur heeft het natuurgebied ook veel paleizen, kastelen en landgoederen. Breng ook een bezoek aan de populaire Hanzesteden, zoals het schilderachtige Hattem en vissersstad Elburg. Harderwijk, Doesburg en Zutphen zijn ook erg leuke plekken om te bezoeken, maar denk ook aan de grotere steden Arnhem, Apeldoorn of Nijmegen. Er zijn veel attracties en dierenparken in en rondom de Veluwe, dus ook voor kinderen is er ontzettend veel mogelijk. Het is de ideale bestemming voor een dag of weekend weg en zelfs voor een lange vakantie. Met name met kinderen!

De Veluwe heeft prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen

De Veluwe ontdekken met kinderen

Een bezoek aan de Veluwe is perfect voor gezinnen met kinderen. Van peuters tot kleuters en stoere tieners: voor alle leeftijdscategorieën is er ontzettend veel te doen in dit natuurgebied. Zo zijn er meerdere leuke dierentuinen en pretparken. Denk bijvoorbeeld aan het Dolfinarium in Harderwijk, de Apenheul, Burgers’ Zoo of kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn. Houden de kids wel van een beetje spanning en uitdaging? Op de Veluwe vind je spectaculaire klimbossen, zoals klimbos Apeldoorn, klimbos Garderen, klimbos Harderwijk en klimbos Ermelo. En wat dacht je van een echte wildsafari?

Toch liever een duik in het water? Een tip is het Boschbad, het grootste openluchtzwembad. Maar ook een bezoek aan het Veluwemeer is op warme dagen erg aan te raden.

Musea op de Veluwe

Een bezoekje aan de Veluwe is leerzaam voor jong en oud. Ga jij graag naar een museum? Het natuurgebied heeft er genoeg in de aanbieding. Enkele tips voor musea op de Veluwe:

  • Nederlands Openluchtmuseum Arnhem: een reis door de geschiedenis
  • Nederlands Watermuseum: expirimenteren met water
  • Bakkerijmuseum: alles over bakken
  • Airborne museum: over de Slag om Arnhem in september 1944
  • Kröller-Müller Museum: mooie Van Gogh collectie en van andere meesterschilders
  • CODA Museum: hedendaagse, moderne en beeldende kunst
  • Het Nederlandse Pluimveemuseum: leer alles over de geschiedenis van de kip en het ei

Paleizen en kastelen op de Veluwe

Er zijn heel wat paleizen en kastelen te ontdekken op de Veluwe. Alleen al in Gelderland zijn er maar liefst zeven kastelen opengesteld voor publiek. Het bekendste paleis is Paleis Het Loo, waar de koninklijke familie woonde. Paleis Het Loo is sinds 1984 een museum. De ingerichte kamers en zalen geven je een inkijkje in hoe de Oranjes hier 300 jaar lang woonden en werkten. Voor kinderen is zijn er in de zomer echte prinsen- en prinsessendagen en een kinderatelier. Andere bekende kastelen om te ontdekken zijn Kasteel Doorwerth, Kasteel Cannenburgh enKasteel & Landgoed Middachten.

Ontdek de prachtige natuur

De Veluwe is een enorm groot stuk natuur, een van de grootste van Europa. Er zijn meerdere natuurgebieden te ontdekken, met een grote diversiteit aan bossen, heides, zandvlaktes, landgoederen en rivieren. De prachtige natuur kun je op veel verschillende manieren ontdekken. Wat dacht je van met een e-chopper (elektrische scooter), of een e-loopfiets? Of huur een Mini Cooper voor een dagje. Uiteraard zijn er ook genoeg mogelijkheden om fietsen in vele soorten en maten te huren; elektrisch of niet, tandem, mountainbike. Ook ruiters kunnen hun hart ophalen met de vele ruiterpaden.

TIP: Kom je speciaal voor de heide, die hier zo mooi paars in bloei staat? Dan kun je het best komen tussen half augustus en half september. 

Bloeiende heide

Op safari de Nederlandse Big Five spotten

Je kent vast de term ‘Big Five’ uit Afrika. Wist je dat Nederland ook de ‘Grote Vijf’ heeft? Op de Veluwe kun je de Nederlandse Big Five zien. Hier vind je namelijk het edelhert, damhert, wild zwijn, ree en de moeflon. De Schotse hooglander en vos worden ook wel tot de Grote Vijf gerekend.

De Witte Hoogt is een wildarena op de Veluwe waar je bij schemer de meeste kans hebt om wilde dieren te zien. Ga rond zonsopgang of zonsondergang en blijf overnachten onder de sterrenhemel onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer. Boek je wildsafari via Staatsbosbeheer.

Op de Veluwe zie je veel schapen, maar je kunt hier ook wilde dieren spotten zoals de Big Five oftewel de Grote Vijf
Naast wilde dieren zie je ook veel schapen op de Veluwe

Bronsttijd van de herten

Vanaf half september tot half oktober is het bronsttijd voor de edelherten en damherten. Ze verlaten dan de roedel en gaan op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. Ze willen indruk maken door te gaan burlen, wat lijkt op brullen en loeien. Burlen de herten even hard, dan wordt het ruzie en knokken ze met hun grote geweien. Een heel spektakel dus! Om de bronsttijd te zien, moet je op bronstexcursie gaan. De burltochten zijn erg populair, dus boek snel een excursie als je het mee wilt maken.

Natuurgebied Veluwe

Ontdek Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd. De Hoge Veluwe bestaat uit 5400 hectare bos, heide en stuifzand. Naast dat je hier prachtig kunt wandelen en fietsen, heeft het park ook het bekende Kröller-Müller museum, het ondergrondse Museonder museum, het Jachthuis Sint Hubertus en kun je hier de Grote Vijf spotten. Zelfs kamperen is mogelijk in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Huur vooral een gratis Witte Fiets als je hiernaartoe gaat. Later vertel ik je hier meer over.

Bezoek ook Het Nationale Park De Hoge Veluwe waar natuur en cultuur te ontdekken zijn
Heide in bloei in Nationaal Park De Hoge Veluwe
Fietsen met de gratis Witte fietsen
Het nationale park ontdekken met de gratis Witte Fietsen

Ontdek Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een heuvelachtig park van ruim 5000 hectare met een ongerepte natuur aan bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. De Posbank is de trekpleister van Het Nationaal Park Veluwezoom waar veel hoogteverschil is.

Bianca Hopman