• Menu
  • Menu

De 12 mooiste kerken en kathedralen ter wereld

Home » Alle artikelen » Lijstjes » De 12 mooiste kerken en kathedralen ter wereld

Kerken en kathedralen trekken jaarlijks veel bezoekers en velen zijn adembenemend mooi. Ieder land heeft er wel een paar en soms staat een stad of land zelfs bekend hierom. Alle kerken en kathedralen hebben iets moois. Toch zijn er een aantal die net iets meer spreken dan de anderen. Ben jij een liefhebber van kerken en kathedralen en wil je weten welke tot de mooiste van de wereld horen? Hier is een lijst van de 12 mooiste kerken en kathedralen ter wereld.

De top 12 mooiste kerken en kathedralen ter wereld

1. Basiliek van San Marco, Venetië

Aan het San Marcoplein ligt de grootste basiliek van Venetië, de San Marco basiliek. Dit wordt door velen beschouwd als de mooiste basiliek van Europa. De kerk komt uit 1060 en heeft een rijke geschiedenis, wat terug te zien is in de bouw. Het gebouw is gemaakt voor de Heilige Marcus en diende als laatste rustplaats. Wanneer je de basiliek binnenkomt, wordt je omringd door kunst. Deze kunst komt uit Constantinopel en is gestolen tijdens de Vierde Kruistocht. De gevel laat beelden zien die allemaal een historische waarde hebben, zoals een Venetiaanse leeuw die symbool staat voor de Heilige Marcus. Een ander bijzonder onderdeel van de gevel is de vierspan met vier rennende paarden.

Het interieur van de basiliek is wereldberoemd. Dit komt door de kunstwerken van mozaïek die te vinden zijn in in de vijf koepels en op de marmeren vloeren. Het altaarstuk dat bestaat uit edelstenen, ook wel bekend als Pala d’Oro, is een bijzonder en uniek onderdeel van de basiliek.

San Marco

Basilica San Marco

2. Notre-Dame, Parijs

De Notre-Dame hoort zeker in het rijtje van mooiste kerken en kathedralen ter wereld thuis. Dit is een kathedraal in het prachtige Parijs en heeft veel invloed op de schoonheid van de hoofdstad van Frankrijk. Velen hebben al eens van de kathedraal gehoord in hun jeugd, want bijna iedereen kent de film de klokkenluider van de Notre-Dame wel. De bouw begon in 1163 toen paus Alexander III de eerste steen legde. Het gebouw was voltooid in 1182. De jaren die hierna kwamen hebben voor een interessant verhaal gezorgd. Door de opvolger van bisschop Maurice Sully, Eudes de Sully, zijn er nieuwe dingen bijgebouwd, zoals het middenstuk. De Franse Revolutie had schade gebracht aan het gebouw en daarom is men in 1845 begonnen met een 23 jaar lange restauratie.

Het gebouw is gevestigd in het midden van het centrum van Parijs en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Vanaf de buitenkant is de kathedraal al prachtig, maar binnenin is het nog mooier. Bij de entree zie je drie portalen: het Mariaportaal, het portaal van het laatste oordeel en het Anneportaal. Prachtige ramen, beelden en veel kunst vullen de ruimte.

Notre Dame [#114]

Notre-Dame Basilica of Montréal

3. Saint George, Lalibela

Ethiopië is een land met veel onbekende, mooie bezienswaardigheden en de Saint George kerk is er een van. Deze hoort mede door de bijzondere manier van bouwen in de top 12 mooiste kerken en kathedralen ter wereld. De Saint George is gebouwd in het noorden van Ethiopië en komt uit de twaalfde eeuw. Er zijn elf kerken die op dezelfde manier zijn gebouwd als deze. Ze zijn namelijk uit de grond gekorven uit de stenen. Deze manier is zo uniek, waardoor de kerk wereldberoemd geworden is. Ook heeft deze techniek veel invloed gehad op de verdere ontwikkeling van deze bijzondere architectuur. 

Saint George, Lalibela

Window Detail, Church of Bet Giorgis, Lalibela, Ethiopia

4. Santa Maria del Fiore, Florence

Santa Maria del Fiore, ook wel bekend als de Duomo van Florence, staat bekend om de schitterende koepel en klokkentoren. De kathedraal komt uit de dertiende eeuw en de koepel is gebouwd in de vijftiende eeuw. Pas in 1472 was het gebouw helemaal af, wat kwam door verschillende gebeurtenissen. Groene, witte en roze marmeren onderdelen maken de buitenkant adembenemend mooi.

Prachtige schilderijen van bekende schilders als Vasari kun je binnen bewonderen. Wat direct opvalt is de vorm van de kathedraal, een Latijns kruis met een lengte van maar liefst 153 meter.

Duomo Florence

Stato della Città del Vaticano

5. Cologne Kathedraal, Keulen

De meest bezochte kerk van Duitsland en de grootste kerk van Europa is gevestigd in de prachtige stad Keulen. De Cologne Kathedraal heeft een bijzondere geschiedenis en een schitterende architectuur. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1248 en pas voltooid werd in 1880, staat in het centrum van Duitsland. De bouw heeft heel lang geduurd, wat mede kwam doordat het in de vijftiende eeuw werd stilgezet en pas in 1824 weer werd opgepakt. Echter hebben de bouwers in dat jaar het oude idee aangehouden en zo uitgewerkt. De kerk staat op de UNESO lijst van bedreigde werelderfgoederen. Dit komt doordat er steeds meer bouwprojecten om het gebouw heen komen.

Twee enorme torens trekken de aandacht van velen al snel. Voor bezoekers is het mogelijk om de zuidelijke toren omhoog te gaan en daar te genieten van een prachtig uitzicht op Keulen. 

Ludwig, Dom, Bridge

6. Duomo Santa Maria Nascente, Milaan

Een van de grootste Rooms-Katholieke kerken ter wereld is gevestigd in de prachtige stad Milaan, op het Domplein en heeft de naam Duomo Santa Maria Nascente. Het gebouw is een prachtstuk en staat vol met Middeleeuwse kunst. De bekende Napoleon Bonaparte is hier tot koning gekroond. In de veertiende eeuw begon men met de bouw die pas in de twintigste eeuw officieel was voltooid. Met een oppervlakte van maar liefst 11.700 vierkante meter is deze kerk gigantisch. Het marmeren bouwwerk bevat meer dan 2000 beelden en 135 pinakels. 

Het dak heeft ook iets bijzonders. Hier kunnen bezoekers namelijk duizenden ornamenten bezichtigen. Wanneer het helder weer is en er weinig wolken zijn, kan men de Alpen vanaf het dak zien. Het interieur is net zo mooi als het exterieur. In het oudste gedeelte van het gebouw zijn de drie grootste spitsboogvensters ter wereld te zien. In de schatkamer van de Dom ligt zilver en goud uit de Middeleeuwen. Ook is het gebouw voorzien van een prachtige, bronzen kroonluchter. En dit niet alleen, want het gebouw is voorzien van nog veel meer kunst. 

Milano

7. Sint Pietersbasiliek, Rome

Een van de mooiste kerken en kathedralen ter wereld is gevestigd in de stad waar alle wegen naartoe leiden, Rome. De katholieke kerk is gebouwd tussen 1506 en 1626 in de Renaissance op de plek waar paus Petrus begraven is. Petrus was de paus waarvan velen zeggen dat hij de eerste was. De kerk is gigantisch en staat vooral bekend om haar interieur. Het gebouw staat op Piazza San Pietro, het Sint-Pietersplein. Op de gevel is gegraveerd: IN HONOREM PRINCIPIS APOST PAVLVS V BVRGHESIVS ROMANVS PONT MAX AN MDCXII PONT VII. Dit betekent ter ere van de eerste der Apostelen. Paus Paulus V Borghese, Pontifex Maximus van Rome in het jaar 1612 en het zevende jaar van zijn Pontificaat. Het bekende beeld Pièta van ontwerper Michelangelo staat hier en jaarlijks komen miljoenen mensen naar Rome om deze te bezichtigen. Verder heeft het gebouw vijf bronzen deuren, een prachtige koepel, bijzondere monumenten en veel beelden.

Basilica di San Pietro

The Basilica

8. Sint Basils Kathedraal, Moskou

Het meest kenmerkende gebouw van Rusland, dat in de zestiende eeuw is gebouwd en iets weg heeft van een sprookje, is de Sint Basils Kathedraal. De kleuren geven een andere vorm aan het gebouw en maken de kerk uniek waardoor deze zeker in de rij van mooiste kerken en kathedralen ter wereld hoort. Er zit een bijzonder verhaal achter de bouw van de kerk. Prins Ivan IV, ook wel Ivan de Verschrikkelijke genoemd, heeft de opdracht gegeven om de kerk te maken ter herdenking van de stad Kazan. De bouwers moesten werken met blinddoeken om, zodat de kerk nergens anders op deze manier kon worden gebouwd. De kerk heeft binnenin veel schilderingen op de muren en het plafond.

St. Basil's Cathedral / Храм Василия Блаженного

St. Basil's Cathedral (Pokrovsky Cathedral), Moscow’s Red Square - Russia, Set2013

9. Segovia Kathedraal, Segovia

Catedral de Santa María de Segovia ligt in de stad Segovia, Spanje. Het is gebouwd in de zestiende eeuw en ontworpen door Juan Gil de Hontañón en zijn zoon Rodrigo Gil de Hontañón. Het is de laatste gotische kathedraal die in Spanje is gebouwd. Zowel overdag als in de avond is de kerk een genot om te zien. Het is een prachtige bezienswaardigheid van de stad en s’avonds wordt de kathedraal verlicht. Het gebouw staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en past ook zeker in het rijtje thuis van de mooiste kerken en kathedralen ter wereld.
Catedral de Segovia

Catedral de Segovia.

10. Ons’ Lieve Heer op Solder, Amsterdam

Onze hoofdstad staat vol met prachtige gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden. Het is dan ook niet heel vreemd dat een kerk uit Amsterdam hoog in de ranglijst staat van mooiste kerken en kathedralen ter wereld. Ons’ Lieve Heer op Solder, ook wel de verborgen schat op zolder genoemd, staat aan de Amsterdamse grachten en werd in 1661 gebouwd. De kerk is nu een museum en jaarlijks trekt het duizenden toeristen.
ons lieve heer op solder (24)

11. Sagrada Familia, Barcelona

Deze prachtige, bijzondere kerk staat in Barcelona en door de jaren heen is het een kenmerk geworden van de stad. Jaarlijks komen miljoenen toeristen speciaal hierheen om de architectuur te bewonderen en de geschiedenis te leren kennen. In 1882 werd de kerk gebouwd en de kosten ervan werden betaald door donaties. De bekende Antoni Gaudí heeft de kerk ontworpen en dit tot zijn dood uitgewerkt. Later hebben andere architecten zijn werk opgepakt. De kerk is nog niet af en de bouw zal pas in 2026 officieel voltooid zijn.

Sagrada Familia

Barcelona. Cathedral church of the Holy Cross and Saint Eulalia. Neo-Gothic facade. Built in 1887-1890 by Josep Oriol Mestres, architect (according to a 15th. Centrury project). Spire built in 1906-1912 by August Font, architect

12. Las Lajas Basiliek, Ipiales

In Colombia staat een basiliek die gebouwd is tussen 1916 en 1949 op een kloof. Het verhaal achter de basiliek is heel interessant. Het is een legende die bij de Colombianen een sterke waarde hebben. Een Indiaanse moeder moest met haar doofstomme dochter schuilen voor de regen en dat deden ze in de kloof. Op het moment dat ze in de kloof zaten, kon haar dochter praten, een wonder dat snel bekend werd in Colombia. Het meisje werd kort na de bouw van de basiliek heilig verklaard door paus Pius XII.

Santuario_de_Las_Lajas,_Ipiales,_Colombia,_2015-07-21,_DD_19

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *