• Menu
  • Menu

Beleef een fantastische vakantie in het Noord-Westen van Kreta

Home » Alle artikelen » Strandstreken » Beleef een fantastische vakantie in het Noord-Westen van Kreta

Kreta is een eiland waar ik ooit met mijn ouders ben geweest toen ik anderhalf was. Ik stal er een tomaat en mijn ouders renden uren achter me aan. Nu heel wat jaren later ben ik opnieuw naar het eiland gegaan, maar dan op eigen ontdekkingstocht. Misschien denk je bij Kreta snel aan de feestende jongeren in Chersonissos, maar dat is slechts een klein gedeelte van het eiland. Vandaag neem ik je graag mee naar het rustige Noord-Westen van Kreta, weg van de feestgangers en op naar de pracht van het eiland!

Griekenland is een heel fijn land om vakantie te vieren als je op zoek bent naar een bestemming in Europa. Je bent er met zo’n 3 à 4 uur vliegen, het klimaat is er zomers altijd warm en aangenaam en de bevolking is ontzettend vriendelijk. Zelf heb ik al aardig wat Griekse eilanden mogen bezoeken, zoals bijvoorbeeld Lesbos en Kefalonia, maar daarbij moet ik wel zeggen dat Kreta na deze reis echt één van mijn favorieten is geworden. Kreta is een heerlijk eiland met een rijke historie. Je kunt er terecht voor een vakantie die in het teken staat van zon-, zee-, en strand, een feestvakantie, maar ook voor een actieve vakantie vol ontdekkingen. Verwacht geen luxe, maar wel een warm welkom en op en top ontspanning. Het is een eiland dat je in je hart sluit en waarnaar je zeker nog een keer terug keert.

kreta_

Veel historie op Kreta

Kreta is een eiland met een lange geschiedenis, die terug gaat tot ongeveer 6500 jaar voor Christus. Dankzij haar gunstige ligging tussen verschillende kustgebieden en zeeën heeft het eiland een lange- en vooral bloeiende geschiedenis in de zeevaart en zeehandel gehad rond die tijd. Door een zware vulkaanuitbarsting zakte dit alles ineen, totdat de Romeinen het eiland weer deden opbloeien. Daarna werd het eiland opnieuw getroffen door natuurgeweld, maar dit keer door een hevige aardbeving en tsunami. Vooral het westen van het eiland werd zwaar getroffen en kwam daardoor minstens 9 meter hoger te liggen. Toen het Venetiaanse tijdperk aanbrak, bloeide het eiland opnieuw helemaal op. Uit dit tijdperk zijn nog veel overblijfselen terug te vinden, die je onder andere terug ziet in de architectuur en cultuur.

Kreta heeft ook een zware periode gekend toen het Turkse Rijk het eiland binnenviel. De Venetianen en veel Kretenzers zijn het eiland afgevlucht. In die tijd hebben er nare gebeurtenissen en veel opstanden plaatsgevonden. Uiteindelijk werd het eiland in 1913 officieel opgenomen in het Koninkrijk Griekenland. Van al die gebeurtenissen uit de geschiedenis zie je tot op de dag van vandaag nog veel sporen en gedenkplaatsen terug op het eiland. Ieder plaatsje heeft wel een bijzonder klooster dat je kunt bezoeken of vervallen monumenten en gedenkplaatsen.

kerk-klooster-3

Op vakantie naar het Noordwesten van Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en dat biedt voor een vakantie heel veel mogelijkheden. Niet alleen voor jongeren is het de ideale vakantiebestemming, maar ook voor gezinnen met kinderen en stellen. Afhankelijk van waar je zit, vlieg je of op Chania, of op Heraklion. Ik vloog op Chania, gezien de ligging van mijn accommodatie in het Noord-Westen van Kreta. Dat het hier snel heel erg donker wordt, merken we al bij het landen. Op dat moment (+/- half 8) begint het te schemeren en als we nog geen uur later buiten staan is het pikkedonker. Gelukkig hebben we een TomTom mee en zijn de wegen voor Griekse begrippen erg goed te rijden.

Het is wel echt een aanrader om een auto te huren op het eiland en om een eigen TomTom mee te nemen. Omdat het zo groot is, kun je met de auto namelijk gemakkelijk grote stukken afleggen, want met een lengte van +/- 260 kilometer door de heuvels en bergen ben je best wel een tijd onderweg. Ieder gedeelte waar je rijdt is weer anders. Rondom Kolymbari is het vrij kaal en droog, maar er zijn ook weer veel groenere gedeeltes.

strand-kreta

Pittoresk kustplaatsje Kolymbari

Ik verbleef in het kustplaatsje Kolymbari. Het plaatsje ligt vlakbij Chania en op het meest westelijke puntje van de baai van het schiereiland Rodopos. Kolymbari is een van oudsher schattig vissersplaatsje dat nog redelijk onontdekt is door toeristen. Deze plaats heeft destijds een grote rol gespeeld in de bevrijding van de Turken. Het is een plaats waar allerlei prachtige producten worden geproduceerd, zoals wijn, olijfolie en kaas. Op internet las ik hier en daar over veel toerisme en grote hotelketens, maar eigenlijk is daar niks van waar. Er zijn een aantal grotere hotels, maar die domineren niet het beeld van het plaatsje. In het centrum vind je een gezellige straat met allerlei restaurantjes en kleine souvenirwinkeltjes aan beide kanten. Vooral ’s avonds ziet het er schattig uit met alle lichtjes. Een straat verder, langs de kust, loopt opnieuw een straat met allemaal restaurantjes. Dit keer met uitzicht op het water.

vissersboot-haven-kolymbari-noord-westen-van-kreta

Iedere vrijdagochtend wordt er in Kolymbari een gezellige lokale markt georganiseerd. Aan beide kanten van de straat staan allerlei kraampjes vol (namaak) merkkleding, huishoudelijke artikelen, heel veel groenten, fruit, kruiden, vis en andere producten. Een gezellige rommelige markt tussen de Grieken. Halverwege de markt staat er ineens een barbecue waarop de souvlaki’s worden gegrild. Het is rond 11 uur als wij er aankomen, maar op dat moment wordt er al genoeg bier gedronken.

tomaten-markt-kreta
De lekkerste tomaten ter wereld

Lekker eten, kilo’s wijn en raki

Een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur is eten en drinken. Het begint allemaal al vroeg in de ochtend bij een café of bakkerij. Hier wordt de typische Griekse koffie of café frappé gedronken. Je zult er niet snel koffie tegen komen die van verse bonen wordt gezet, want over het algemeen wordt alles gemaakt van oploskoffie. Rond de middag verzamelen de families en gezinnen zich in de restaurants om te genieten van de lunch. Onder het genot van een halve- of hele kilo wijn zitten de Grieken luidkeels met elkaar te tafelen. De lunch wordt afgesloten met een klein kannetje Raki dat rechtstreeks uit de vriezer komt. “Om de spijsvertering mee op gang te helpen”, aldus de Grieken.

restaurant-kreta-noord-westen-van-kreta
Een fantastisch restaurant in Afrata

Op Kreta kun je overal waar je komt ontzettend lekker eten. Stap af van de gewoontes die je in Nederland hebt en pas je helemaal aan. Ga ook zitten in de restaurantjes waar niemand zit, want dit hoeft niet meteen te betekenen dat het eten er niet goed is. Juist hier kun je vaak ontzettend lekker eten. Laat je adviseren door de mensen van het restaurant en ontdek de heerlijke Griekse smaken van het eiland. Wat ik vooral heb gemerkt is dat hoe vaker je ergens terugkomt, hoe meer je van ze krijgt en hoe leuker ze het vinden.

griekse-salade-kreta
Heerlijke Griekse salades

Vakantietips op Kreta

  • Huur een auto. Het eiland is ontzettend groot, dus als je zoveel mogelijk wilt zien, dan brengt een auto je daar het snelst en gemakkelijkst heen.
  • Boek geen ontbijt bij je accommodatie. Het ontbijt in Griekenland stelt vaak niet veel voor, ondanks dat je daar toch zo’n 7 euro per persoon voor betaalt. Rij of loop ’s ochtends naar de bakker voor heerlijke verse broodjes en een café frappé. Dat kost je samen nog geen 7 euro!
  • Vermijd de toeristische hotspots en excursies die de reisorganisaties aanbieden. Op de kaart van het gedeelte waar je zit ontdek je al snel hele leuke uitstapjes. Laat je adviseren door het personeel van jouw accommodatie. De Grieken vertellen je graag waar ze zelf het liefst naar toe gaan.
  • Je kunt op veel verschillende manieren eten op Kreta, waardoor je het zo duur of zo goedkoop als je zelf wilt kunt maken. Zo kun je al lunchen of dineren vanaf 15 euro voor twee personen.
  • Stop langs de weg bij verlaten strandjes voor een snorkelstop of frisse duik.
gedenkbeeld-kreta
Overal zie je dit soort gedenkhuisjes langs de weg
kerk-kreta
cafe-frape
Een café frappé, het koude koffiedrankje van Griekenland
klooster-kretafontijn-engel-chania-kreta-noord-westen-van-kretakerk-klooster
efalonissi-kreta-klooster-2
Prachtige kloosters
efalonissi-kreta
olijfboom-kreta-2
Langs de weg kom je veel olijfbomen tegen
balos-beach-kretahaven-kolymbariwesten-van-kretauitzicht-kolymbarischapen-kreta noord-westen van kretagranaatappel
Florien

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.