• Menu
  • Menu

Vaccinaties

Als je op reis gaat kan het zijn dat je voor bepaalde landen een vaccinatie nodig hebt. Deze vaccinatie is nodig omdat sommige landen een gezondheidsrisico met zich mee brengen. Dit geldt voor landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Azië, het Caribisch gebied en Oost-Europa. Uiteraard kan jouw huisarts je het best vertellen welke vaccinatie je waar en wanneer nodig hebt.

De landen waarvoor je een vaccinatie nodig hebt, zijn de landen waar bepaalde infectieziekten voorkomen. Denk hierbij aan hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Daarnaast zijn deze landen vaak een stuk minder tot helemaal niet hygiënisch, vergeleken bij ons land. Het is dan ook echt aan te raden om je ten alle tijden te laten vaccineren. In de meeste gevallen wordt de vaccinatie nog geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar.

Heb je je laten vaccineren voor een bepaalde infectieziekte? Dan is het slim om te controleren of je een herhaalvaccinatie nodig hebt na afloop van je reis. Een herhaalvaccinatie kan er voor zorgen dat je een aantal jaar gevaccineerd bent voor een bepaalde ziekte.

vaccinatie paspoort

Op de bovenstaande foto zie je een vaccinatiepaspoort, deze is altijd handig om bij je te hebben wanneer je gaat reizen. Je kunt hierin precies zien waar en wanneer je bent gevaccineerd en hoe lang de vaccinatie nog geldig is. Daarnaast kun je in landen van verplichte vaccinaties laten zien dat je de vaccinatie hebt gehad.

Ten slotte willen wij je graag meegeven: Check voor je op reis gaat of je een vaccinatie nodig hebt in het land waar je naar toe gaat. Heb je de vaccinatie gehad? Controleer dan even bij de huisarts of de vaccinatie nog geldig is. Sommige vaccinaties zijn namelijk maar een aantal jaar geldig.

Goede reis!