• Menu
  • Menu

Malariapillen

In sommige landen of bepaalde streken in die landen komt malaria voor. Malaria is een ernstige en gevaarlijke infectieziekte die ontstaat doordat je wordt gebeten door een mug die besmet is met de malariaparasiet. Als je besmet raakt met malaria, kan dat dodelijk zijn. Daarom is het ten alle tijden aan te raden voor je op reis gaat je reisroute te bespreken met de GGD of met je huisarts. Zij kunnen je precies adviseren of je wel of niet malariapillen hoeft te slikken.

Malaria ontstaat door een beet van een mug die besmet is met de malariaparasiet, het komt vooral voor in de (sub)tropen. De verschijnselen beginnen zo’n 8 dagen na de beet en zijn: koorts, koude rillingen, overgeven, diarree, geelzucht, bloedarmoede, hoofdpijn en spierpijn. Het is dus vergelijkbaar met een grieperig gevoel. De muggen steken vanaf zonsondergang tot zonsopgang.

In risicogebieden kun je malariapillen slikken die je op recept kunt krijgen bij de huisarts. Wij raden dan ook echt aan dit altijd te doen. Je huisarts of de GGD kan je precies vertellen of je de pillen nodig hebt en zonder gezondheidsrisico’s kunt gebruiken.

Bescherming tegen muggen:

  • Draag in de avond en nacht bedekkende kleding en slaap onder een klamboe.
  • De ventilator en airco helpen tegen muggen, omdat ze niet van de kou houden.
  • Smeer met een muggenstick of spray de huid in. Let op: deze moet DEET bevatten. Gebruik hierbij een concentratie van 30% DEET.

Goede reis!