• Menu
  • Menu

Livigno een parel in de Italiaanse Alpen

Home » Alle artikelen » Winterse Streken » Livigno een parel in de Italiaanse Alpen

Een tijdje terug heb ik voor het eerst Livigno bezocht, tot die tijd had ik nog nooit van het plaatsje gehoord. Toch ben ik echt ontzettend blij dat ik het heb mogen ontdekken, een ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is. Livigno is een langgerekt dorp van zo’n 22 kilometer lang, vlak bij de grens van Italië en Zwitserland. Een bijzondere plek, die je echt zelf moet ontdekken.

Over Livigno
Livigno heeft zo haar eigen geschiedenis, waar je echt even bij stil moet staan voordat je er een bezoek aan brengt. Omdat Livigno tussen de bergen is gelegen was het tot 1952 bijna niet mogelijk om er in de winter te komen. De inwoners leefden daardoor in de wintermaanden compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Vlak voor de winter werd de voorraad ingeslagen in de nabije omgeving en Zwitserland, waarmee de dorpelingen de winter doorkwamen. Met de aanleg van de weg van Bormio naar Livigno is daar verandering in gekomen en werd het ook voor toeristen mogelijk om de plaats te ontdekken. Uiteindelijk is er ook nog een verbindingstunnel gebouwd met Italië en Zwitserland, zodat je Livigno ook gemakkelijk vanuit Zwitserland kunt bereiken. 

livigno
Livigno is een langgerekt dorp (22km)

Van de isolatie is in het dorp zelf niks meer te merken. Je vindt er werkelijk van alles! Het voordeel dat is blijven bestaan is het feit dat Livigno belastingvrij is. Hierdoor kun je er goed shoppen tegen 21% BTW voordeel ten opzichte van de rest van Italië. Vooral parfum is er extra goedkoop.

winkelstraat livigno
De winkelstraatjes vol met sneeuw

Skiën in Livigno
Als echte wintersportliefhebber kun je in Livigno echt je hart ophalen. Je vindt hier in totaal 115 kilometer aan piste. Het skigebied van Livigno is opgedeeld in twee gebieden aan beide kanten van het dorp. De ene zijde van het dorp is Mottolino en het andere Carosello. Helaas zijn beide gebieden niet met elkaar verbonden, maar met de skibus kun je gemakkelijk heen en weer pendelen. Daarnaast is het erg leuk om iedere dag van kant te wisselen. Het skigebied is hooggelegen (1800 meter), waardoor het gebied sneeuwzeker is en dat in combinatie met goed geprepareerde pisten, de ideale wintersportbestemming.

livigno sneeuw ski
Je kunt er heel fijn skiën!

Culinair genieten in Livigno
Italië staat bekend om de uitstekende keuken met lokale specialiteiten en dat is iets waar Livigno zich zeker niet in onder doet. Livigno heeft naast de traditionele Italiaanse gerechten ook haar eigen specialiteiten. Je vindt er genoeg berghutjes en restaurantjes in het dorp. Echte toppers zijn: Restaurant Luciano’s,  Ristorante Facolare en La tea da Cip y Ciop. De foto hieronder zegt genoeg denk ik.

eten livigno

En verder?
In Livigno is zowel in de winter als in de zomer genoeg te beleven. Ik geef je dan ook graag een aantal tips die jouw verblijf gegarandeerd een succes zullen maken.

  • Livigno is een dorp waar je veel buitensporten tegen komt. Dankzij de hoge ligging is het een paradijs voor veel atleten. Het is dan ook dé plek om lekker te wandelen en te genieten van de mooie natuur.
  • Ontspannen in Aquagranda: Dit is een van de grootste complexen in Europa voor spa, sport en ontspanning. Atleten trainen hier voor high altitude vanwege de ligging op 1816 meter. De spa is echt heerlijk om in te ontspannen en bij te komen na een actieve dag in Livigno.
  • Naast skiën kun je ook diverse andere wintersporten doen zoals fatbiken, sneeuwschoen wandelen en cross country skiën.
  • Bezoek de gezellige barretjes voor een Aperol Spritz, hét drankje van Italië.
  • Italië verlaten zonder ijs, dat kan natuurlijk niet! Of het nou zomer is of winter, echt Italiaans schepijs smaakt altijd. In Latteria di Livigno kunnen ze werkelijk alles met koemelk. Dit is de plek waar melk, yoghurt, boter, lokale kazen en ijs wordt gemaakt. Een bezoekje aan de Latteria is dan ook zeker de moeite waard! Bovendien kun je ook nog rondkijken bij de verschillende melkverwerkingsprocessen.
schepijs livigno
Pistache ijs bij Latteria di Livigno

In de onderstaande video geef ik je graag nog een korte impressie over skiën in Livigno.

Florien

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *